
Dr Pramod Mahajan
Abteilung: Technik im Gartenbau
Mitarbeit in Forschungsprogrammen
Arbeitsgebiete
- Nacherntetechnologien für gartenbaulische Erzeugnisse: CA-Lagerung, MA-Verpackungen, Feuchtigkeits- und Ethylenkontrolle
- Mathematische Modellierung in der Nacherntebehandlung: Verpackungsdesign und Haltbarkeitsvorhersage
- Sensoren zur Erfassung physiologischer und thermodynamischer Eigenschaften von Frischprodukten
- Nachhaltige Verpackungslösungen und deren Anwendung bei Frischeprodukten
Projekte
- CIRCUL-A-BILITY – Rethinking Packaging for Circular and Sustainable Food Supply Chains of the Future Lebensmittelverpackungen sollen die Lebensmittel in ihrer Lieferkette schützen, mit den Kunden kommunizieren und die Qualität, Sicherheit und optimal…
- FreshInPack – Active Packaging for Fresh Food Market (FreshInPack) Fresh-In-Pack zielt auf die Entwicklung von biobasierten Verpackungen für leicht verderbliche Lebensmittel (Obst und Gemüse, Blumen) mit mehreren Funktionalitäten. Diese Frischeproduk…
- FreshPack – Mathematical modelling of fresh produce packaging, storage and supply chain Dieses Projekt zielt darauf ab, das Potenzial der integrativen mathematischen Modellierung zu nutzen, um einen umfassenden Simulationsansatz für die Vorhersage de…
- FRUTIC2019 – Innovations in the Postharvest Supply Chain of Fresh Produce (FRUTIC2019) Im Rahmen einer Vernetzungs- und Sondierungsreise nach Asien soll die Kooperation mit exzellenten Partnern in Malaysia, Thailand und HongKong auf dem Gebiet Nacher…
- iPosTech – Integrierte Nachernte-Technologien für verbesserte Lebensmittel und Ernährungssicherheit in Subsahara-Afrika: Fallstudie Mango Ziel des Projekts ist die Konzipierung und Entwicklung von Nacherntetechnologien für eine verbesserte Lebensmitt…
- RemOpack – Entfernung spezifischer unerwünschter Gerüche mit der Entwicklung neuer Verpackungsmaterialien für Lebensmittel. Removing of Specific Undesirable Odours with the Development of New Food Packaging Materials. Eine der Herausforderungen der L…
- FreshStore – Development of modular cost-efficient intelligent system for controlled-environment storage of fresh produce Das Ziel der Arbeit ist es, die Prinzipien MA (modifizierte Atmosphären basierend auf der Atmung der Produkte) und CA (kontrolli…
- Development of a smart packaging system - towards better packaging solutions. Recent research findings have shown that changes in VOCs composition and concentration of modified atmosphere packaged fresh produce occur before visible physical and chemi…
- Actipoly – Active polyvalent packaging based on environmentally friendly fibre material with thermo-formable properties to extend shelf-life of fresh food for the reduction waste Derzeit sind Verpackungen für frische Lebensmittel wie Fleisch hauptsäc…
- Controlling the concentration of ethylene in the package atmosphere for maintaining the postharvest quality of broccoli. The aim of this project topic was to deepen our understanding on the combined effect of ethylene and relative humidity on the pos…
Veröffentlichungen
- Luca, A.; Edelenbos, M.; Mahajan, P.; Petersen, K. (2021): Modified humidity packaging of potted roses. Scientia Horticulturae. (3): p. 109697. Online: https://doi.org/10.1016/j.scienta.2020.109697
- Salamat, R.; Ghassemzadeh, H.; Ranjbar, F.; Jalali, A.; Mahajan, P.; Herppich, W.; Mellmann, J. (2020): The effect of additional packaging barrier, air moment and cooling rate on quality parameters of button mushroom (Agaricus bisporus). Food Packaging and Shelf Life. (March 2020): p. 100448. Online: https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2019.100448
- Ntsoane, L.; Sivakumar, D.; Mahajan, P. (2020): Optimisation of O2 and CO2 concentrations to retain quality and prolong shelf life of ‘shelly’ mango fruit using a simplex lattice mixture design. Biosystems Engineering. (April 2020): p. 14-23. Online: https://doi.org/10.1016/j.biosystemseng.2020.01.009
- Keshri, N.; Truppel, I.; Herppich, W.; Geyer, M.; Weltzien, C.; Mahajan, P. (2020): In-situ measurement of fresh produce respiration using modular sensor-based system. Sensors. (12): p. 3589. Online: https://doi.org/10.3390/s20123589
- Jalali, A.; Linke, M.; Geyer, M.; Mahajan, P. (2020): Shelf life prediction model for strawberry based on respiration and transpiration processes. Food Packaging and Shelf Life. (Sept): p. 100525. Online: https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2020.100525
- Mahajan, P.; Pathak, N.; Grossi Bovi Karatay, G.; Ntsoane, L.; Jalali, A.; Keshri, N.; Rux, G.; Praeger, U.; Geyer, M. (2020): Recent advances on packaging and storage technologies for the preservation of fresh produce. Reference Module in Food Science. : p. 1-21. Online: https://doi.org/10.1016/B978-0-08-100596-5.23040-0
- Nguyen, L.; Anna, V.; Baranyai, L.; Friedrich, L.; Mahajan, P. (2020): Application of hue spectra fingerprinting during cold storage and shelf-life of packaged sweet cherry. Journal of Food Measurement and Characterization. (03/2020): p. 11694-11708. Online: https://doi.org/10.1007/s11694-020-00515-z
- Mahajan, P.; Zude-Sasse, M. (2020): Preface to the FRUTIC-2019 Symposium. Journal of Applied Botany and Food Quality. (15333): p. 121-121. Online: https://doi.org/10.5073/JABFQ.2020.093.015
- Belay, Z.; Caleb, O.; Mahajan, P.; Fröhling, A.; Opara, U. (2019): A simplex lattice design to optimise active modified atmosphere for storing pomegranate (cv. Wonderful) arils: Part 1, determining optimum gas for physiological responses. Biosystems Engineering. (178): p. 309-321. Online: https://doi.org/10.1016/j.biosystemseng.2018.11.008
- Belay, Z.; Caleb, O.; Mahajan, P.; Fröhling, A.; Opara, U. (2019): A simplex lattice design to optimize active modified atmosphere for storing pomegranate (cv. Wonderful) arils: Part II, Determining optimum gas for maintaining quality attributes. Biosystems Engineering. (178, Februar 2019): p. 322-335. Online: https://doi.org/10.1016/j.biosystemseng.2018.11.009
Curriculum Vitae
1996: B. Tech. (Agricultural Engineering), Punjabrao Krishi Vidyapeeth, Akola, Maharastra, India
1998: M. Tech. (Post Harvest Engineering), Agricultural & Food Engineering, Indian Institute of Technology (IIT), Kharagpur, India
2002: Ph. D. (Post Harvest and Food Engineering), Agricultural & Food Engineering, IIT, Kharagpur, India
2002: Lecturer, Department of Food Processing Technology, ADIT, Anand, India
2002: Post-doctoral Researcher, Department of Process and Chemical Engineering, University College Cork (UCC), Ireland
2007: College Lecturer, Department of Process and Chemical Engineering, UCC, Cork, Ireland
2010: Research Fellow, Department of Process and Chemical Engineering, UCC, Cork, Ireland
2012: Senior Researcher, French National Institute for Agricultural Research (INRA), Montpellier, France
2013: Visiting Senior Scientist, Department of Food Science, Aarhus University, Denmark
2014: Senior Scientist and Group Leader, Department of Horticultural Engineering, ATB, Potsdam, Germany