Digital and climate friendly.

We develop digital technologies for tomorrow's agriculture.

Photo: Rumposch/ATB

Research for the bioeconomy.

Using biological resources and natural cycles in agriculture efficiently in a sustainable manner.

Photo: ATB

Reconsidering biomass.

We are tapping new raw material sources for the climate-friendly production of food and non-food products.

Photo: Manuel Gutjahr

Researching for the bioeconomy

The Leibniz Institute for Agricultural Engineering and Bioeconomy as a nationally and internationally acting institute is researching at the interface of biological and technical systems. 
Our research is aimed at sustainable intensification. We analyze, model and evaluate bio-economic production systems. We develop and integrate new technologies and management strategies for a knowledge-based, site-specific production of biomass, and its use for food, as biobased materials and fuels - from basic research to application. 
Thus we are contributing to food security, animal welfare, the holistic use of biomass, and to protect the climate and environment.

Our profile

News

News

Lebensmittelverpackungen aus biobasierten Rohstoffen, Dämmstoffe aus Naturfasern oder Insektensnacks: Brandenburg bietet ein großes Spektrum…

News
IPCC Meeting 2019 Kyoto, Japan

Scientific meetings should be organised in the spirit of responsible consumption and production, including the prioritisation of plant-based meals to…

News
Einweghandschuhe (Foto: ATB)

31. März 2020: Wissenschafts- und Kulturministerin Manja Schüle hat heute Schutzausrüstung, die an Brandenburger Forschungseinrichtungen gesammelt…

News
Auftakt-Workshop des AgriPhotonik-Netzwerks im Jan 2020 am ATB (Foto: Bolling)

Der offizielle Zuwendungsbescheid für das internationale ZIM-Netzwerk „AgriPhotonik - Wissensbasierte, standortangepasste und nachhaltige…

News

28. Feb. 2020: Die Autoren Rainer Matyssek, emeritierter Professor für Ökophysiologie der Pflanzen an der TU München, und ATB-Wissenschaftler Werner…

Event

Zum Abschluss des Verbundprojekts Sorghum III kommen im sächsischen Nossen die Projektpartner zusammen, um Ergebnisse ihrer gemeinsamen…

News
Das ausgezeichnete INSECTA-Organisationsteam des ATB (Foto: ATB)

21.02.2020: Im Rahmen einer festlichen Gala im Kongresshotel am 20. Februar wurde das Team des ATB um Dr. Oliver Schlüter für die INSECTA2019 mit dem…

News

17. Feb. 2020: Das Konsortium des EU-Projekts SMART4ALL kam letzte Woche zu einem zweitägigen Kick-off-Meeting im griechischen Patras zusammen, um den…

Press
Biogasanlage mit Gärrestlager im Vordergrund (Foto: Munoz/ATB)

5. Feb. 2020: Im Projekt Opti-Methan (Förderung: BMEL/FNR) hat das Leibniz-Institut für Agrartechnik und Bioökonomie einen Online-Rechner entwickelt,…

News
ATB scientists Martin Penzel and Evgeny Gubin presented the application of LiDar technology in precision fruticulture.

Feb 3, 2020: Under the motto "Borders are blurring - an industry in flux", research institutes provided information about new trends and options for…

News

Im Rahmen des ZIM-Netzwerks AgriPhotonik international zusammen mit Israel findet das erste Workshop-Treffen am ATB statt. Nach einem internen…

News
Gruppenfoto TeilnehmerInnen des Fachgesprächs im BMEL

9. Jan. 2020: Die Digitalisierung im Ernährungsbereich birgt vielfältige Potentiale, aber auch Risiken. Zum referatsübergreifenden fachlichen…

Events

19
Jun

Das Fieldlab for Digital Agriculture öffnet die Pforten für einen Livestream im Rahmen des bundesweiten Digitaltages. Sie können unsere(n)…

more
06
Oct

Zum Abschluss des Projekts Protein Paradoxes lädt der Leibniz-Forschungsverbund „Nachhaltige Lebensmittelproduktion und gesunde Ernährung“…

more
All Events

Research programs

Precision farming in crop and livestock production

The program is dedicated to site-adapted, sustainable intensification in the area of primary agricultural production up to and including product harvesting.

to the program
Quality and safety of food and feed

Research covers the entire spectrum between primary production and consumption of fresh or minimally processed plant and animal products, including fruit, vegetables, cereals, milk, meat and insects.

to the program
Material and energetic use of biomass

The aim is to develop efficient technology and processes for the provision of biogenic recyclable materials and energy sources from agriculture for a sustainable, biobased recycling economy.

to the program

Our topics