Digital and climate friendly.

We develop digital technologies for tomorrow's agriculture.

Photo: Rumposch/ATB

Research for the bioeconomy.

Using biological resources and natural cycles in agriculture efficiently in a sustainable manner.

Photo: ATB

Reconsidering biomass.

We are tapping new raw material sources for the climate-friendly production of food and non-food products.

Photo: Manuel Gutjahr

Researching for the bioeconomy

The Leibniz Institute for Agricultural Engineering and Bioeconomy as a nationally and internationally acting institute is researching at the interface of biological and technical systems. 
Our research is aimed at sustainable intensification. We analyze, model and evaluate bio-economic production systems. We develop and integrate new technologies and management strategies for a knowledge-based, site-specific production of biomass, and its use for food, as biobased materials and fuels - from basic research to application. 
Thus we are contributing to food security, animal welfare, the holistic use of biomass, and to protect the climate and environment.

Our profile

News

News
Hochmotiviert in die berufliche Zukunft: Marie Voigt, Florian Steinbrecher, Antonia Delfs, Daniel Guhl, Sophie Söllner (Foto: ATB)

Im September starten fünf Nachwuchskräfte am ATB im Rahmen einer beruflichen Ausbildung oder im Rahmen eines Freiwilligen Sozialen Jahres in…

News
Prof. Dr. Annette Prochnow, wissenschaftliche Direktorin (komm.) des ATB, stellt das Institut vor (Foto: Foltan/ATB)

Eine Woche nach der auswärtigen Sitzung des Agrarausschusses tagte am 16. September auch der  Ausschuss für Wissenschaft, Forschung und Kultur des…

News
Dr. Jana Käthner erläutert den Entwicklungsstand von Pflegerobotern für den Obstbau (Foto: Foltan/ATB)

Der Ausschuss für Landwirtschaft, Umwelt und Klimaschutz des Landtags Brandenburg besuchte am 9. September im Rahmen einer auswärtigen Sitzung das…

News
ATB-Experte Dr. Karl-Heinz Dammer stellt neue Entwicklungen für den präzisen Pflanzenschutz vor (Foto: Schwab/ATB)

Beim regionalen DiLan-Stammtisch in Bronkow am 26. August zeigten sich Landwirt*innen besorgt. Die Vorgaben der Politik, den Einsatz von…

News
Hände strecken Abfall in die Luft.

​​​​​​​Wie lassen sich junge Menschen für Bioökonomie begeistern? Wie weckt man ihr Interesse an nachhaltigen Lösungen und Gewohnheiten? Das kürzlich…

News
Broschüren-Deckblatt

In Zeiten des Klimawandels stehen Landwirte mit Nutztieren vor zahlreichen Herausforderungen. Damit steigende Temperaturen und langanhaltende…

News
Blauer Himmel mit Wolken (Foto: Foltan/ATB)

Der Weltklimarat (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) hat soeben angekündigt, dass eine fristgerechte Fertigstellung des Berichts der…

News
High nitrogen use efficiency: Pasturing of ruminants (Photo: Foltan/ATB)

In an article recently published in the renowned journal Global Food Security, an international team of authors including ATB scientist Barbara Amon…

News
Nazia Yasmin mit Dr. Philipp Grundmann, der die Promotion fachlich begleitet hat.

Nazia Yasmin has just successfully defended her dissertation on "Insights into the Adoption and Transition towards Alternative Fuels for Cooking: The…

News
Feinstaubwolke bei der Ausbringung von Hühnerkot (Foto: Stollberg/ATB)

Erstmals hat ein Wissenschaftler*innen-Team im Rahmen des Projekts SOARiAL untersucht, inwieweit Feinstaub eine Quelle für die Ausbreitung pathogener…

News
Wildpflanzenmischung für die Biogaserzeugung (Foto: Heiermann/ATB)

Es gibt interessante Alternativen für Mais als Energiepflanze. Das ATB hat sich in einigen Forschungsprojekten der Erweiterung des Artenspektrums im…

News
Wholesale market for fruit and vegetables (Photo: Burdack/ATB)

The COVID 19 pandemic has highlighted the importance of food security in times of crisis. In a recent article published in the journal 'Current…

Events

29
Sep

Verschoben mit neuem Format: Der ursprünglich für den 29. September geplante DiLan-Praxisworkshop Sensortechnik wird zu einem späteren Termin online…

more
06
Oct

Zum Abschluss des Projekts Protein Paradoxes lädt der Leibniz-Forschungsverbund „Nachhaltige Lebensmittelproduktion und gesunde Ernährung“…

more
11
Nov

In order to support young researchers, ATB organizes PhD-Days every six months, which enable doctoral students to network with colleagues from…

more
All Events

Research programs

Precision farming in crop and livestock production

The program is dedicated to site-adapted, sustainable intensification in the area of primary agricultural production up to and including product harvesting.

to the program
Quality and safety of food and feed

Research covers the entire spectrum between primary production and consumption of fresh or minimally processed plant and animal products, including fruit, vegetables, cereals, milk, meat and insects.

to the program
Material and energetic use of biomass

The aim is to develop efficient technology and processes for the provision of biogenic recyclable materials and energy sources from agriculture for a sustainable, biobased recycling economy.

to the program

Our topics