
Dr.-Ing. habil. Oliver Schlüter
Department: System Process Engineering
Research program
Research areas
- Emerging bio-resources for human and animal nutrition (hemp, insects, macro-algae, etc.)
- Novel technologies in postharvest preparation and processing (high pressure, atmospheric pressure plasma, pulsed electric fields, etc.) of fresh food (fruits, vegetables, milk, meat, etc.)
- Smart inactivation of biological contaminants (viruses, bacteria, spores, etc.)
- Quality and safety monitoring (spectral-optical methods, flow cytometry, MALDI-ToF, etc.) to control process steps along the value chain of perishables
Committees and boards
- Chair of the Technical Board of CIGR Section VI: Bioprocesses
- Chair of EFFoST Standing Committee on Careers Development & Education
- Member of DFG Senate Commission on Food Safety, Working Group „Food Technology and Safety“
- German representative of IFA (ISEKI Food Association)
- GHI (Global Harmonization Initiative)
- Chair / Co-Chair INSECTA International Conference (2017, 2018, 2019, 2021…)
- Member of Editorial Board of Innovative Food Science and Emerging Technologies
- Member of Editorial Board Journal of Insects as Food and Feed
- Member of Editorial Team of the book entitled “Cold Plasma in Food and Agriculture”
Projects
- ProtinA – Ernährungs-optimierte Erschließung alternativer Proteinquellen durch innovative und nachhaltige Verarbeitungstechnologien am Beispiel von Grillen Acheta domesticus (ProtinA) Im Projekt ProtinA wird am Beispiel von Grillen als alternativer P…
- NaFuVer – Nachhaltige Funktionsintegration in Verbundwerkstoffe Funktionsintegration in Verbundwerkstoffe ermöglicht kostengünstigere, ressourceneffizientere, leichtere und zuverlässigere Bauteile und Anlagen. Ein wesentlicher Nachteil ist die erschw…
- F4F2 – Agrarsysteme der Zukunft_2: F4F2 - Nahrung der Zukunft Das Gesamtziel von F4F2 ist es, die Voraussetzungen für eine allumfassend resiliente Gesellschaft zu schaffen, die durch innovative Lösungsansätze im Agrifood-Bereich eine nachhaltige Sich…
- Slow-FeedChickIns – Optimierte Nährstoffversorgung von Zweinutzungshühnern - Angepasste Rationen, alternative Proteinquellen, Auswirkungen und Anpassungsmöglichkeiten Die moderne Hühnerfütterung basiert auf umfassenden Untersuchungen zum Nährstoffbed…
- reKultI4Food – Sustainable and resilient cultivation of insects for innovative use in feed and food production Hochwertige tierische Proteine sind in der Fütterung von karnivoren Fischen und omnivoren monogastrischen Nutztieren über weite Strecken nu…
- InnoHof – Leibniz-Innovationshof für nachhaltige Bioökoomie Auf dem Leibniz-Innovationshof für nachhaltige Bioökonomie werden künftig innovative Konzepte und Technologien für eine nachhaltige, zirkuläre Bioökonomie entwickelt und erprobt, indem Landw…
- DAAD-PPP-Serbien – Non-thermal plasma potential in the hemp seed sprouting Ziel des Projekts ist es, die Möglichkeiten der nicht-thermischen Plasmabehandlung zu testen, wie sie für die Sterilisation (direkte Plasmabehandlung) und das Einweichen (Verw…
- AquaTech4Feed – Neue nachhaltige Aquakulturtechnologien für die Produktion innovativer Futtermittel für verbesserte Fischbestände (Novel sustainable aquaculture technologies for the production of innovative feeds for improved fish stocks) Ziel des tr…
- PlAgri – Plasma applications for smart and sustainable agriculture Ein kontinuierlicher Anstieg der Nachfrage nach Lebensmitteln aufgrund des Bevölkerungswachstums stellt eine ernsthafte Herausforderung für die Menschheit dar. Selbst in Regionen, in …
- PulpIng – Entwicklung einer Kürbisfruchtmarkzubereitung durch Anwendung eines nachhaltigen und integrierten Technikkonzepts. Teilvorhaben Nicht-thermische Verfahren und Aspekte der Produktsicherheit bzw. -qualität EN: Development of Pumpkin Pulp Form…
Publications
- Psarianos, M.; Rossi Ribeiro, L.; Landgräber, E.; Ojha, S.; Schlüter, O. (2025): Combined effect of pulsed electric fields and drying method on the microbial load and protein properties of house crickets (Acheta domesticus). Innovative Food Science and Emerging Technologies. (June 2025): p. 104027. Online: https://doi.org/10.1016/j.ifset.2025.104027
- Bisconsin-Junior, A.; Psarianos, M.; Sevenich, R.; Ojha, S.; Mariutti, L.; Schlüter, O. (2025): Comparison of ultrasound, pulsed electric fields, and high pressure on cricket protein extraction and concentrate characteristics. LWT-Food Science and Technology. : p. 117725. Online: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2025.117725
- Rossi, G.; Ojha, S.; Hankel, J.; Schlüter, O. (2025): Insects-mediated valorisation of anaerobically digested aquaculture waste: bioconversion performances, nutritional composition and microbial safety of black soldier fly larvae. Sustainable Food Technology. : p. 1-13. Online: https://doi.org/10.1039/D4FB00392F
- Rossi, G.; Psarianos, M.; Ojha, S.; Schlüter, O. (2025): Review: Insects as a novel feed ingredient: processing technologies, quality and safety considerations. animal. : p. 101495. Online: https://doi.org/10.1016/j.animal.2025.101495
- Marzban, N.; Psarianos, M.; Herrmann, C.; Schulz-Nielsen, L.; Olszewska-Widdrat, A.; Arefi, A.; Pecenka, R.; Grundmann, P.; Schlüter, O.; Hoffmann, T.; Rotter, V.; Nikoloski, Z.; Sturm, B. (2025): Smart integrated biorefineries in bioeconomy: A concept toward zero-waste, emission reduction, and self-sufficient energy production. Biofuel Research Journal. (1): p. 2319-2349. Online: https://doi.org/10.18331/BRJ2025.12.1.4
- Bisconsin-Junior, A.; Rossi, G.; Tchewonpi Sagu, S.; Rawel, H.; Mariutti, L.; Schlüter, O. (2025): Non-thermal technologies modify protein structure and enhance functional properties of cricket protein concentrate. Innovative Food Science and Emerging Technologies. (March 2025): p. 103945. Online: https://doi.org/10.1016/j.ifset.2025.103945
- Psarianos, M.; Aghababaei, F.; Schlüter, O. (2025): Bioactive compounds in edible insects: Aspects of cultivation, processing and nutrition. Food Research International. (February 2025): p. 115802. Online: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2025.115802
- Razola-Díaz, M.; Sevenich, R.; Schlüter, O.; Verardo, V.; Gómez-Caravaca, A. (2025): Improving Olive Leaf Phenolic Extraction with Pulsed Electric Field Technology Pre-Treatment. Foods. (3): p. 368. Online: https://doi.org/10.3390/foods14030368
- Hunecke, C.; Thom, F.; Vogt, J.; Bellingrath-Kimurab, S.; Brück, T.; Gaupp, F.; Geppert, F.; Grune, T.; Herzfeld, T.; Kulling, S.; Ojha, S.; Piorr, A.; Regierer, B.; Renner, B.; Schlüter, O.; Schreiner, M.; Springmann, M.; Weith, T.; Wiedmer, P. (2025): Sustainable and Resilient Agrifood Systems (SARAS). A Leibniz Position. Sustainable Development. : p. 1-14. Online: https://doi.org/10.1002/sd.3468
- Psarianos, M.; Schneider, R.; Altuntas, Ö.; Dimopoulos, G.; Taoukis, P.; Schlüter, O. (2024): Bioethanol production from edible insect excreta: a case study on frass from house crickets. Biofuel Research Journal. (4): p. 2211-2224. Online: http://dx.doi.org/10.18331/BRJ2024.11.4.2
Curriculum Vitae
Positions and Qualification
- 05/2020 – ongoing: Adjunct Professor at the University of Bologna (UNIBO)
- 12/2019 – ongoing: Leadership team of the Microbiomics Laboratory for Bioeconomy, CIRCLE, ATB
- 12/2019 – ongoing: Project leader “genetic engineering” according to § 3 GenTG und §§ 14, 15 GenTSV
- 07/2019: Habilitation in food technology, thesis on “Cold atmospheric pressure plasma treatment of food systems: Impact on safety and quality attributes along the value-added chain”, Fakultät Maschinenwesen, Technische Universität Dresden
- 09/2016: Permission holder according to §§ 2, 4 TierSeuchErV
- 07/2013: Permission holder according to § 44 IfSG
- 01/2011 – today: Coordinator, Research Programme on Quality and Safety of Food and Feed, Leibniz Institute for Agricultural Engineering and Bioeconomy (ATB)
- 01/2008 – 03/2020: Head of Food Hygiene Lab, Dept. Horticultural Engineering, Leibniz Institute for Agricultural Engineering and Bioeconomy (ATB)
- 08/2007 – today: Vice-head, Dept. Horticultural Engineering, Leibniz Institute for Agricultural Engineering and Bioeconomy (ATB)
- 08/2003 – today: Senior Scientist, Dept. Horticultural Engineering, Leibniz Institute for Agricultural Engineering and Bioeconomy (ATB)
- 06/2003: Doctorate degree, thesis title: Impact of High Pressure - Low Temperature Processes on Cellular Materials Related to Foods, Technische Universität Berlin
- 11/1996 – 07/2003: Research Associate, Ph.D. Candidate, Food Biotechnology and Food Processing Technology, Technische Univerität Berlin