
Dr.-Ing. Julia Durek geb. Schneider
Department: System Process Engineering
Program areas
Research areas
Optical methods (fluorescence, UV-vis/NIR and raman spectroscopy) for non destructive quality assessment of plant-based and animal source foods using mobile and laboratory devices
Analysis and inactivation of mycotoxins in grains using classical and novel techniques (e.g. plasma technology)
Projects
- SPLASH – Entwicklung eines innovativen Waschverfahrens für frischen Schnittsalat auf Basis der nicht-thermischen Plasmatechnologie zur Erhöhung der Produktsicherheit, -qualität und Nachhaltigkeit (SPLASH) Plasmaverfahren stellen einen besonders inter…
- PROMONA – Vernetzung bioeffizienter physikalischer Detektions- und Prozessierungsmodule zur nachhaltigen Reinigung und Desinfektion in der Lebensmittelproduktionskette. TP 1 (PROMONA) Mikrobielle Verunreinigungen können entlang der gesamten Wertschöp…
- SUIT4FOOD – Sustainable Intervention Technologies for Controlling Food Safety and Stability Das übergeordnete Ziel von SUIT4Food besteht darin, Nachwuchswissenschaftler im Bereich der nachhaltigen Interventionstechnologien zur Kontrolle der Lebensmit…
- OptiScreen – Rohstoffscreening mit spektral-optischen Verfahren bei der Getreidelagerung - Teilprojekt 2 Ziel des Projektes ist die Entwicklung eines Rohstoff-Screenings zur Verbesserung der Lagerfähigkeit von Getreide (Braugerste). Hierzu sollen opt…
- optimo-Fleisch – Gekoppelte spektral-optische Verfahren zur mobilen Erfassung von Qualitätssignaturen in der Dönerfleischproduktionskette.
- WEGA – AgroClustEr: Wertschöpfungskette Gartenbau - Produkt- und Produktionssicherheit Hochintensiver Pflanzenproduktion, Arbeitspakete 3.2, 4.6 und 4.7
- AOK – Differenzierung von Autofluoreszenzsignaturen zur Online-Erfassung bakterieller Kontaminanten in der automatisierten Fleischzerlegung. Die Verarbeitung von Fleisch erfordert im Sinne eines Minimal Processing nicht nur die schonende Behandlung d…
- FreshScan – Innovative Konzepte zur prozessbegleitenden Charakterisierung von Lebensmitteln auf Basis mikrosystemtechnischer Detektorvarianten
Publications
- Durek, J.; Fröhling, A.; Stüpmann, F.; Neumann, S.; Ehlbeck, J.; Schlüter, O. (2023): Optimized cleaning of conveyor belts using plasma-processed water assisted by optical detection of food residues. Innovative Food Science and Emerging Technologies. (June 2023): p. 103379. Online: https://doi.org/10.1016/j.ifset.2023.103379
- Ojha, S.; Rossi, G.; Pathak, N.; Durek, J.; Mahajan, P.; Schlüter, O. (2023): Microbial Growth and Physicochemical Quality Changes During Modified Atmosphere Storage of High Hydrostatic Pressure Processed Tenebrio molitor Paste. Food and Bioprocess Technology. : p. 1-12. Online: https://doi.org/10.1007/s11947-023-03235-6
- Durek, J.; Fröhling, A.; Bußler, S.; Hase, A.; Ehlbeck, J.; Schlüter, O. (2022): Pilot-scale generation of plasma processed air and its influence on microbial count, microbial diversity, and selected quality parameters of dried herbs. Innovative Food Science and Emerging Technologies. (January 2022): p. 102890. Online: https://doi.org/10.1016/j.ifset.2021.102890
- Darmanin, M.; Fröhling, A.; Bußler, S.; Durek, J.; Neugart, S.; Schreiner, M.; Blundell, R.; Gatt, R.; Schlüter, O.; Valdramidis, V. (2021): Aqueous and gaseous plasma applications for the treatment of mung bean seeds. Scientific Reports. : p. 19681. Online: https://doi.org/10.1038/s41598-021-97823-1
- Rossi, G.; Durek, J.; Ojha, S.; Schlüter, O. (2021): Fluorescence-based characterisation of selected edible insect species: Excitation emission matrix (EEM) and parallel factor (PARAFAC) analysis. Current Research in Food Science (CRFS). : p. 862-872. Online: https://doi.org/10.1016/j.crfs.2021.11.004
- Fröhling, A.; Bußler, S.; Durek, J.; Schlüter, O. (2020): Thermal impact on the culturable microbial diversity along the processing chain of flour from crickets (Acheta domesticus). Frontiers in Microbiology. (May): p. 0. Online: https://doi.org/10.3389/fmicb.2020.00884
- Durek, J.; Schlüter, O.; Roscher, A.; Durek, P.; Fröhling, A. (2018): Inhibition or Stimulation of Ochratoxin A Synthesis on Inoculated Barley Triggered by Diffuse Coplanar Surface Barrier Discharge Plasma. Frontiers in Microbiology. (9): p. 1-9. Online: https://doi.org/10.3389/fmicb.2018.02782
- Durek, J.; Fröhling, A.; Bolling, J.; Thomasius, R.; Durek, P.; Schlüter, O. (2016): Non-destructive mobile monitoring of microbial contaminations on meat surfaces using porphyrin fluorescence intensities. Meat Science. (May): p. 1-8. Online: http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2015.12.022
- Durek, J.; Ghadiri Khozroughi, A.; Fröhling, A.; Schlüter, O.; Knorr, F.; Mader, A.; Goodarzi, F.; Boroojeni, F.; Zentek, J.; Knorr, D.; Bolling, J. (2014): Effects of thermally treated broiler feed with different organic acid levels on resulting meat composition and parameters related to meat quality. Innovative Food Science and Emerging Technologies. (Dec): p. 397-405. Online: http://dx.doi.org/10.1016/j.ifset.2014.05.001
- Bolling, J.; Fröhling, A.; Durek, J.; Schlüter, O.; Paquet-Durand, O.; Hitzmann, B. (2013): Kontaminationsmonitoring in der Fleischzerlegung mittels Autofluoreszenzsignaturen. Fleischwirtschaft. (3): p. 114-117. Online: http://www.fleischwirtschaft.de/service/fleischwirtschaft/abstracts/Fleischwirtschaft+93/Kontaminationsmonitoring+in+der+Fleischzerlegung+mittels+Autofluoreszenzsignaturen
Veröffentlichungen vor ATB-Zugehörigkeit
URRUTIA-BENET, G., BALOGH, T., SCHNEIDER, J. and KNORR, D. (2007). Metastable phases during high-pressure-low-temperature processing of potatoes and their impact on quality-related parameters. Journal of Food Engineering 78 (2): 375-389.
Curriculum Vitae
Julia Durek (née Schneider)
Since 11/2006 Leibniz Institute for Agricultural Engineering and Bioeconomy e.V.
Research scientist in the projects `FreshScan´, `Minimal Processing´, `OptiScreen´, `Promona` and `Suit4Food´: Design, realisation and analysis of storage experiments to determine the quality of meat; fundamental experiments on the formation of porphyrins through microbial processes in meat as well as plasma experiments on inoculated barley with subsequent mycotoxin analysis
01/ - 10/2006 Verwaltungs- und Wirtschaftsakademie Berlin GmbH/Fachhochschule für Ökonomie und Management
Organisational support of the lectures and student advisory service
08/ - 12/2005 Technical University Berlin
Research scientist at the European research project `Safe Ice´: Design and implementation of high pressure/low temperature processes with different food products and process parameters; analysis of texture and sensory properties