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Coordinating institute

Project

Title:Sustainable Intervention Technologies for Controlling Food Safety and Stability
Start:01.09.2017
End:31.08.2020
Coordinating institute:Uni Malta, Malta
Coordinator:Vasilis Valdramidis
ATB contact:Oliver Schlüter
Funding:Europäische Union (EU), Belgien
Funding framework:ERASMUS - Strategic Partnerships for Higher Education
Partner:Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Cientificas, Spanien; CRETA FARM S.A., Griechenland; GHI-Association Globale Harmonisierungsinitiative für Gesetze und Verordnungen im bereich Lebensmittel, Österreich; ILSI EUROPE A.I.S.B.L., Belgien; neoplas GmbH, Greifswald; Reseach Institutes of Sweden, Agrifood and Bioscience, Schweden; The National Technical University of Athens, Griechenland; Uni Malta, Malta
  
Part of research program:Quality and safety of food and feed
Internet:https://www.um.edu.mt/healthsciences/projects/suit4food
Abstract:Das übergeordnete Ziel von SUIT4Food besteht darin, Nachwuchswissenschaftler im Bereich der nachhaltigen Interventionstechnologien zur Kontrolle der Lebensmittelsicherheit und -stabilität zu unterrichten und auszubilden. Die multilaterale transeuropäische Zusammenarbeit fördert sowohl die institutionelle Zusammenarbeit als auch innovative problemorientierte Lerninitiativen.
Horizontale Querschnittskompetenzen der teilnehmenden Lehrkräfte werden zur Entwicklung autonomer Initiativen in problembezogenen Studien zu komplexen Lebensmittelprozessen einschließlich der quantitativen Analyse der mikrobiellen und enzymatischen Aktivität nach Anwendung dieser Technologien bereitgestellt.
Abstract:The overall aim of SUIT4Food is to introduce, teach and train early stage researchers in the area of sustainable Intervention technologies for controlling food safety and stability. The multilateral trans-European cooperation will foster both institutional collaboration and innovative problem based learning initiatives and therefore, innovation and creativity will be supported. This will strengthen the role of higher education as new educational practices, curricula, knowledge transfer strategies will be developed.
Horizontal as transversal competences of the participating teachers will be provided to develop autonomous initiatives in problem based studies of complex food processes including the quantitative analysis of the microbial and enzymatic activity following the application of these technologies. This results in training the new generation of students with high quality skills and competences and consequently increasing their employability potential.
 

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