Unsere Mitarbeiter*innen

Foto: Manuel Gutjahr

Dr.-Ing. Sara Bußler

Wissenschaftlerin

Abteilung: Technik im Gartenbau

Telefon: +49 (0)331 5699 616
Online:
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Mitarbeit in Forschungsprogrammen


Arbeitsgebiete

  • Aufbereitung und Verarbeitung alternativer pflanzlicher und tierischer Rohstoffquellen
  • Prozessgesteuerte Ausbeutesteigerung lebensmittelrelevanter Makromoleküle  mit Untersuchung des Einflusses auf die Produktqualität und Sicherheit 
  • Einsatz innovativer nicht-thermischer Verfahren (Hochspannungsimpulse, Ultraschall, isostatischer Hochdruck, kaltes Atmosphärendruckplasma) und deren mögliche Integration in konventionelle und neuartige Wertschöpfung-/Prozessketten
  • Übertragung von Prozessketten aus dem Labormaßstab (Proof of principle) in den Pilotmaßstab (Proof of concept)
  • Prozessgesteuerte Modifikation von Inhaltsstoffen und deren Aufklärung unter Nutzung analytischer Methoden von der Mikro- zur Makroebene

Mitwirkung in Gremien


Projekte


Veröffentlichungen


Curriculum Vitae

  • since 06/2019: Responsibility for the Research area 'Functional food ingredients' of the research programme 'Quality and Safety of Food and Feed'
  • since 06/2018: Assistance for the coordination of the research programme 'Quality and Safety of Food and Feed'
  • since 09/2017: Postdoctoral researcher at Leibniz Institute for Agricultural Engineering and Bioeconomy (ATB), Department of Horticultural Engineering
  • 08/16 – 09/2017: Maternity and parental leave
  • 09/2016: Dr.-Ing., Technische Universität Berlin (Thesis: Cold atmospheric pressure plasma treatment of food matrices: Tailored modification of product properties along value-added chains of plant and animal related products (magna cum laude))
  • since 02/2013:  Research associate at Leibniz Institute for Agricultural Engineering and Bioeconomy (ATB)
    Department of Horticultural Engineering, PhD candidate (Technische Universität Berlin)
  • 12/2012 – 02/2013: Intern at Leibniz Institute for Agricultural Engineering and Bioeconomy (ATB), Department of Horticultural Engineering
  • 11/2012:  Dipl.-Ing., Technische Universität Berlin (Thesis: Processing of legumes – The influence of high isostatic pressure, pulsed electric fields and high temperature on the properties of pea flour and on yield and structure of soluble pea proteins (magna cum laude))
  • 03/2012 – 11/2012: Student assistant in the High pressure research and application group, emphasis on high pressure modification of proteins, Technische Universität Berlin, Department of Food Biotechnology and Food Process Engineering
  • 08/2011 –  07/2012: Student assistant with teaching responsibilities, Technische Universität Berlin, Department of Food Biotechnology and Food Process Engineering
  • 10/2006 - 11/2012:  Studies of Food Technology, emphasis on recovery of food ingredients, Technische Universität Berlin 

 

Preise und Auszeichnungen

  • 07/2020: Travel Grant of the Leibniz Research Alliance ‘Sustainable Food Production and Healthy Nutrition`s’ (LRA FN) joint project ‘Protein Paradoxes’ to attend the 34th International Conference of Food Science and Technology (EFFoST)
  • 04/2020: Meistzitierter Artikel ‘Recovery and techno-functionality of flours and proteins from two edible insect species: Meal worm (Tenebrio molitor) and black soldier fly (Hermetia illucens) larvae’ des multidisziplinären Open Access Journals Heliyon: https://www.sciencedirect.com/journal/heliyon
  • 02/2020: PKP*2019 (Potsdamer Kongresspreis) als Mitglied des Organisationskommitees  der INSECTA2019 International Conference in Potsdam, Deutschland
  • 01/2019: Preis der Bäcker-Innung Berlin für die Bachelorarbeit ‘Influence of drying on the extraction of different biopolymers from insect meal on the example of crickets (Acheta domesticus)’ von Nastasja Gärtner (Beuth Hochschule Berlin), erstellt unter Betreung von Sara Bußler
  • 01/2018: Travel grant zur Teilnahme am 12th European PhD Workshop on Food Engineering and Technology organized by the Section on Food of the European Federation of Chemical Engineering (EFCE) in cooperation with the European Federation of Food Science and Technology (EFFoST) and Technical University of Munich, Food and Bioprocess Engineering, 17-18 April 2018, Freising, Germany
  • 09/2015: 1. Platz des “Best Oral Presenter Award”, 9th CIGR Section VI International Technical Symposium, 16-20 November 2015, Auckland, Neuseeland
  • 05/2015: Travel grant zur Teilnahme an der “3rd Training School of BacFoodNet on (Novel) physical intervention technologies for controlling food stability”, Grant for teaching and research activities, COST Action FA1202, University of Malta
  • 05/2015: Travel grant der Gesellschaft Deutscher Chemiker (GDCh) zur Teilnahme am 44. Deutscher Lebensmittel-chemikertag 2015, Karlsruhe, Deutschland
  • 11/2014: 1. Platz des “GNT Young Scientist Award” presented at the Annual Meeting of the European Federation of Food Science & Technology (EFFoST) 2014 in Uppsala, Schweden
  • 11/2013: 1. Platz des  “BSc/MSc Student of the Year Award 2013” presented at the Annual Meeting of the European Federation of Food Science & Technology (EFFoST) 2013 in Bologna, Italien