Schrift   | 

Adresse:

Max-Eyth-Allee 100

14469 Potsdam

Tel. +49 (0)331 5699-0

E-Mail atb@atb-potsdam.de

Koordinierendes Institut

Projekt

Titel:Development of a smart packaging system - towards better packaging solutions.
Beginn:01.02.2016
Ende:31.01.2018
Koordinierendes Institut:Leibniz-Institut für Agrartechnik Potsdam-Bornim e.V. (ATB), Potsdam
Koordinator:Oluwafemi James Caleb
Ansprechpartner im ATB:Pramod Mahajan
Förderung:Alexander von Humboldt-Stiftung, Bonn
Förderprogramm:Georg Forster Research Fellowship Programme (HERMES) for Postdoctoral Researchers
  
Angesiedelt im Forschungsprogramm:Qualität und Sicherheit von Lebens- und Futtermitteln
Kurzbeschreibung:Recent research findings have shown that changes in VOCs composition and concentration of modified atmosphere packaged fresh produce occur before visible physical and chemical quality changes take place. This makes monitoring the change in VOCs an effective tool for optimizing packaging solutions of fresh and fresh-cut produce for real-time assessment of postharvest quality. However, further research is required towards the development of in-package indicator mechanism in order to detect evaluation of changes in VOCs. The critical research need is to identify predominant spoilage indicator VOCs/secondary VOCs as well as to select and adopt an appropriate sensor technology. Thus, the aim of this research is to develop a biosensor-based smart packaging system applicable for the fresh-cut fruit industry.
Abstract:Recent research findings have shown that changes in VOCs composition and concentration of modified atmosphere packaged fresh produce occur before visible physical and chemical quality changes take place. This makes monitoring the change in VOCs an effective tool for optimizing packaging solutions of fresh and fresh-cut produce for real-time assessment of postharvest quality. However, further research is required towards the development of in-package indicator mechanism in order to detect evaluation of changes in VOCs. The critical research need is to identify predominant spoilage indicator VOCs/secondary VOCs as well as to select and adopt an appropriate sensor technology. Thus, the aim of this research is to develop a biosensor-based smart packaging system applicable for the fresh-cut fruit industry.
 

Termine

17.-18. Feb. 2020: Digitalisierung für Mensch, Umwelt und Tier, Freising

Die 40. Jahrestagung der Gesellschaft für Informatik in der Land-, Forst- und...

25. Feb. 2020: Bioökonomie in Brandenburg, ATB

ATB-Kolloquium: “Nachhaltige Bioökonomie in Brandenburg - Beispiele klima- und...

3. März 2020: Die Wege zu wirtschaftlichem Erfolg in ländlichen Gebieten erforschen und mit anderen teilen

ATB-Kolloquium: Vorgestellt wird das EU-Projekt RUBIZMO. Das Projekt...

Ansprechpartner finden

Aktuell

ATB auf der IPM 2020 in Essen

3. Feb. 2020: Unter dem Motto „Grenzen verschwimmen – eine Branche im Wandel" informierten Forschungseinrichtungen im Rahmen der Lehrschau auf der...

Fachgespräch im BMEL zu Digitalisierung & Ernährung

9. Jan. 2020: Die Digitalisierung im Ernährungsbereich birgt vielfältige Potentiale, aber auch Risiken. Zum referatsübergreifenden fachlichen...

Leibniz-Institut für Agrartechnik und Bioökonomie e.V. · Max-Eyth-Allee 100 · 14469 Potsdam · Deutschland · Tel. +49 (0)331 5699 0 · E-mail atb@atb-potsdam.de