Adresse:
Max-Eyth-Allee 100
14469 Potsdam
Tel. +49 (0)331 5699-0
E-Mail atb@atb-potsdam.de
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Forschungsprogramme
Arbeitsgebiete
- Optische Methoden (Fluoreszenz-, UV-Vis/NIR- und Raman-Spektroskopie) zur zerstörungsfreien Qualitätsbestimmung von pflanzlichen und tierischen Lebensmitteln mit Hand- und Laborgeräten
- Mykotoxinanalyse und -inaktivierung auf Getreidekörnern mit klassischen und neuartigen Methoden (z.B. Plasmatechnologie)
Veröffentlichungen
- Durek, J.; Schlüter, O.; Fröhling, A.(2019): Utilising Cold Plasma for Equipment Cleaning and Disinfection. In: Smithers, G.; Day, L.; Pasquale, F.; Arnout, F.; Maria, G.; Kai, K.; Alvin, L.; Paul, M.; Gordon, R.; Charles, S.; Neil, S.; David, T.; Peter, V.(eds.): Reference Module in Food Science. Elsevier, Amsterdam, (ISBN: 9780081005965), p. 1-6. Online: http://dx.doi.org/ 10.1016/B978-0-08-100596-5.21371-1
- Durek, J.; Schlüter, O.; Roscher, A.; Durek, P.; Fröhling, A.(2018): Inhibition or Stimulation of Ochratoxin A Synthesis on Inoculated Barley Triggered by Diffuse Coplanar Surface Barrier Discharge Plasma. Frontiers in Microbiology. (9): 1-9 Online: https://doi.org/10.3389/fmicb.2018.02782
- Durek, J.; Fröhling, A.; Bolling, J.; Thomasius, R.; Durek, P.; Schlüter, O.(2016): Non-destructive mobile monitoring of microbial contaminations on meat surfaces using porphyrin fluorescence intensities. Meat Science. 115 (May): 1-8 Online: http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2015.12.022
- Durek, J.; Ghadiri Khozroughi, A.; Fröhling, A.; Schlüter, O.; Knorr, F.; Mader, A.; Goodarzi, F.; Boroojeni, F.; Zentek, J.; Knorr, D.; Bolling, J.(2014): Effects of thermally treated broiler feed with different organic acid levels on resulting meat composition and parameters related to meat quality. Innovative Food Science and Emerging Technologies. 26 (Dec): 397-405 Online: http://dx.doi.org/10.1016/j.ifset.2014.05.001
- Bolling, J.; Fröhling, A.; Durek, J.; Schlüter, O.; Paquet-Durand, O.; Hitzmann, B.(2013): Kontaminationsmonitoring in der Fleischzerlegung mittels Autofluoreszenzsignaturen. Fleischwirtschaft. 93 (3): 114-117 Online: http://www.fleischwirtschaft.de/service/fleischwirtschaft/abstracts/Fleischwirtschaft+93/Kontaminationsmonitoring+in+der+Fleischzerlegung+mittels+Autofluoreszenzsignaturen
- Kramer, E.; Bandick, N.; Durek, J.; Mautschke, H.; Seidler, T.; Schlüter, O.; Lemke, P.(2013): Bewertung der mikrobiologischen Sicherheit und der sensorischen Eigenschaften zweier Rindfleisch-Reifesysteme unter handwerklichen Produktionsbedingungen. Fleischwirtschaft. 93 (11 Nov): 118-122 Online: http://www.fleischwirtschaft.de/service/fleischwirtschaft/abstracts/Fleischwirtschaft+93/Bewertung+der+mikrobiologischen+Sicherheit+und+der+sensorischen+Eigenschaften+zweier+Rindfleisch-Reifesysteme+unter+handwerklichen+Produktionsbedingungen
- Bolling, J.; Fröhling, A.; Durek, J.; Ghadiri Khozroughi, A.(2013): Am Anfang steht das Erkennen - Kontaminations- und Qualitätserkennung bei Fleisch. Forschungsreport. 44-47
- Fröhling, A.; Durek, J.; Schnabel, U.; Ehlbeck, J.; Bolling, J.; Schlüter, O.(2012): Indirect plasma treatment of fresh pork: Decontamination efficiency and effects on quality attributes. Innovative Food Science and Emerging Technologies. 16 (Oct): 381-390 Online: http://dx.doi.org/10.1016/j.ifset.2012.09.001
- Durek, J.; Bolling, J.; Knorr, D.; Schwägele, F.; Schlüter, O.(2012): Effects of different storage conditions on quality related porphyrin fluorescence signatures of pork slices. Meat Science. 90 (1 Jan): 252-258 Online: http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2011.07.010
- Durek, J.(2012): Einflussparameter und Auslegung optischer Methoden zum nicht-destruktiven und prozessübergreifenden Monitoring der Beschaffenheit von Schweinefleisch. Influencing parameters and evaluation of optical methods for non-destructive monitoring of pork quality Technische Universität Berlin, Berlin, (urn:nbn:de:kobv:83-opus-34668), 161 S. Online: http://opus.kobv.de/tuberlin/volltexte/2012/3466/
- Durek, J.; Becker, T.; Bolling, J.; Diepolder, H.; Heinz, V.; Hitzmann, B.; Majschak, J.; Schlüter, O.; Schmidt, H.; Schwägele, F.; Delgado, A.(2011): Minimal Processing in automatisierten Prozessketten der Fleischverarbeitung. Fleischwirtschaft. 91 (4): 102-105 Online: http://www.fleischwirtschaft.de/service/fleischwirtschaft/abstracts/Fleischwirtschaft+91/Minimal+Processing+in+automatisierten+Prozessketten+der+Fleischverarbeitung
- Durek, J.; Surowsky, B.; Bolling, J.; Schlüter, O.(2009): Detection of oxidation processes in bovine raw milk using fluorescence spectroscopy. In: Zude-Sasse, M.; Schlüter, O.(eds.): Food Processing, Monitoring Technology in Bioprocesses and Food Quality Management. 5th International Technical Symposium of CIGR on Food Processing, Monitoring Technology in Bioprocesses and Food Quality Management. Leibniz-Institut für Agrartechnik Potsdam-Bornim e.V., Potsdam, p. 1347-1352.
- Schneider, J.; Wulf, J.; Geyer, M.; Schlüter, O.(2008): Fluorimetrische Erfassung als Indikator für die Fleischreifung. Fleischwirtschaft. 88 (9): 127-130
- Schneider, J.; Wulf, J.; Surowsky, B.; Schmidt, H.; Schwägele, F.; Schlüter, O.(2008): Fluorimetric detection of protoporphyrins as an indicator for quality monitoring of fresh intact pork meat. Meat Science. 80 (4): 1320-1325 Online: http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2008.06.007
- Schneider, J.; Wulf, J.; Surowsky, B.; Geyer, M.; Schneider, J.(2008): Potential of porpyhrin fluorescence signals to serve as matrix-related Time-Temperature-Indicators in fresh meat production. In: Kreyenschmidt, J.(eds.): Proceedings. 3rd International Cold-Chain-Management Workshop. Bonner Universitätsdruckerei, Bonn, p. 138-143.
- Schneider, J.; Wulf, J.; Surowsky, B.; Geyer, M.; Schlüter, O.(2008): Zerstörungsfreie Untersuchung der Fleischbeschaffenheit mit Hilfe der Fluoreszenzspektroskopie. Landtechnik. 63 (3): 160-161
- Schneider, J.; Großer, V.; Schmidt, H.; Schwägele, F.; Schlüter, O.(2007): Daten direkt am Fleisch erfassen. Fleischwirtschaft. 87 (4): 156-159 Online: http://www.fleischwirtschaft.de
- Wulf, J.; Schneider, J.; Grzegorzewski, F.; Schlüter, O.; Geyer, M.(2007): FreshScan. Landtechnik. 62 (2): 116-117
- Wulf, J.; Schneider, J.; Grzegorzewski, F.; Geyer, M.; Schlüter, O.(2007): Monitoring der Fleischbeschaffenheit auf Basis nicht-invasiver spektraloptischer Messverfahren. In: Gerlach, G.; Hauptmann, P.(eds.): 8. Dresdner Sensor-Symposium. Verlag der Wissenschaften GmbH, Dresden, (978-3-940046-45-1), p. 27-30.
Weitere Veröffentlichungen
Urrutia-Benet, G., Balogh, T., Schneider, J. und Knorr, D. (2007). Metastable phases during high-pressure-low-temperature processing of potatoes and their impact on quality-related parameters. Journal of Food Engineering 78 (2): 375-389
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